Relay, herhangi bir yazılım, cihaz e-posta atacağı süreçte e-posta sunucusu üzerinden kullanıcı adı ve şifre olmadan e-posta atabilmesini sağlayabiliriz. Eğer ilgili yazılım kullanıcı adı ve şifre kullanıyorsa relay alanına tanımlamamıza gerek yoktur. Sadece anonymous olarak e-posta atacak kullanıcılar için relay izni verilmesi gerekmektedir.
- Relay,Frontend olarak ayarlamamız gerekiyor. Role kısmını Frontend Transport servis olarak ayarlıyorum. Client tarafından ilk olarak gelen istekler bu servis tarafından karşılanmaktadır. Type alanını Custom olarak bırakıyorum. Tüm içeriğini, yetkilendirmelerini manuel olarak yapacağım.
2. Bu alanda özel bir IP adresi belirtilebiliriz. Belirtilen IP adresi Exhange’in farklı bir network adaptörü olabilir. Şu anlık tüm IP adreslerine izin veriyorum farklı bir network adresi eklemiyorum. Böylece tüm IP adreslerini dinliyor. Eğer IP adresi girersek tüm IP adreslerin dinlemez sadece verdiğimiz IP adresini dinleyecektir. relay olarak yapılandırma aşamasında da bu IP adresini ilgili kişilere Relay olarak vermemiz gerekiyor. Daha sağlıklı olan yöntem ise relay adresimizi DNS alanına tanımlamak. Çünkü ilerleyen zamanda Relay adresimiz değişirse herkese bilgi vermeden sadece dns tarafında değiştirmemiz yetecektir. Bu sayede hizmet kesintisi yaşamadan sorunsuz devam edebiliriz.
3. Hangi IP adreslerinden relay kabul edeceğeimizi seçiyoruz. Eğer tüm IP aralığını bırakırsak bu alanda herhangi bir kısıtlama yapmamış oluruz. Bu yüzden varsayılan olarak bırakırsak arka planda relay oluşturmamızın çok bir anlamı olmayacaktır ve herkes kendi sunucu, client üzerinden e-posta atabilecektir. Bunun yerine öncelikle aşağıdaki IP aralığını kaldırılıyoruz ve ilgili IP adreslerimizi tek tek ekliyoruz. Her bir sunucunun, client’ın IP adresini tek tek tanımlama yapıyoruz. Bu alanda yazım formatında IP aralığı, subnet olarak belirtebiliyoruz.
Sunucularımı ya da client’larımı tek tek ekliyorum ve Finish ile tamamlıyorum.
1 adet şu anlık şunu ekledim. Hepsini şu an eklemek zorunda değilim. Daha sonrada yapabilirim. 1 adet IP adresimi ekledikten sonra Finish ile pencereyi kapatıyorum.
4. Daha sonra connectorun oluştuğunu kontrol etmek için connector üzeirnde çift tıklıyorum.
5. General sekmesinden sadece logging alanını verbose yapıyorum. Bu sayede relay alanında herhangi bir sorun olursa bu alandan gereken log kontrollerini yapabilirim.
General:
Security: Alanından anonymous users yani kullanıcı adı şifre kullanmadan e-posta atabilir olarak işaretliyorum. Bu sayede IP adresini girdiğim sunucu, client ya da herhangi bir yazılım kullanıcı adı ve şifre olmadan e-posta atabilecek.
Scoping: İlk başta relay oluşturken verdiğim ayarları görebiliyorum. Bu alanda izin verilen IP adresini ve hangi adresleri dinleyeceğini belirtiyorum. Şu anlık IP dinleme alanında herhangi bir kısıtım yok. Ama dilersem bir adet network adapter ekleyerek bunu kısıtlayabilirim ve sadece bu IP adresi üzerinden gelen relay adreslerini kabul edebilirim.
Diğer Security Ayarları:
Externally Secured ayarı seçilirse bu direkt olarak Open Relay yani kısıtlama yapmaksızın e-posta atılabilir.
Doğru olarak yapılandırmak için; Şu anlık bu alanımı seçmiyorum ve ayarlarımın son durumu aşağıdaki gibidir.